mijmeren

ERVAAR MIJMEREN

Uit een online artikel van Linda Rikkers
Bron: https://www.kroost.org/jeugd/het-belang-van-mijmeren/

„Mijmeren is een ondergewaardeerde bezigheid in onze drukke maatschappij. Ik zie niet vaak mensen niets doen, gewoon even in de verte staren. (…) Tijd moet gevuld, zo lijkt het. Druk zijn is waardevol, en dan het liefst doelgericht. Stilte, nietsdoen, is tijdverspilling. Maar klopt dat idee wel? Nietzsche, de filosoof, noemde verveling een voorwaarde voor creativiteit, de ‘windstilte van de ziel’ die vooraf gaat aan het scheppingsproces.
Tijd is een wonderlijk iets. Joke Hermsen beschrijft in haar boek ‘Stil de tijd’ hoe er enerzijds een meetbare, controleerbare tijd bestaat, zeg maar de ‘kloktijd’. Aan de andere kant is er de eigen, innerlijke tijd; je zou die de ‘duur’ kunnen noemen. Op de trein wachtend lijkt er meer tijd in de minuten te zitten dan wanneer je druk in gesprek bent. Een vakantie lijkt tegelijkertijd heel lang te duren, en zo voorbij te zijn. Die innerlijke tijd, de ‘duur’, is niet meetbaar. Hoe meer we ons losmaken van de kloktijd, hoe meer we letterlijk tot onszelf kunnen komen. Om te ‘zijn’, en niet alleen te ‘doen’, de wereld en je planning te laten voor wat het is. (…)
Kinderen hebben van nature de gave om te dwalen. In hun gedachten, in hun spel, in de tuin of erbuiten. Zij gaan op in hun spel, beleven de tijd als ‘duur’. Kinderen verzetten zich vaak een periode hevig tegen het tikken van de klok, de eisen van schooltijden en vaste afspraken. (…)”

Aanbevolen literatuur