schrijven

ERVAAR SCHRIJVEN

Over de basis gesproken. Tijdens een route ga je (veel) schrijven. Schrijven? Ja, die ouderwetse schrijfkunst is goud waard. Want schrijven met pen en papier is namelijk heel goed voor je!

Van met de hand schrijven ga je beter lezen. Psychologisch onderzoek toont aan dat je door met de hand te schrijven het creatieve deel in je hersenen aanspreekt en informatie bovendien langer vast kunt houden.
Schrijven activeert maar lieft drie verschillende delen van het brein.Alleen typen slechts eentje. Wil je je hersenen gestimuleerd houden, neem je baqpaq dan vaak ter hand.
Van schrijven krijg je ideeën.Mensen die schrijven met de hand, blijken uitgebreidere en meer creatieve ideeën te hebben. Dus is het geen gek idee om je met een ouderwets blaadje papier op thuisreis te gaan.
Schrijven verbetert de fijne motoriek.Mensen die nog veel met de hand schrijven, zijn vaak beter met hun handen, omdat ze geleerd hebben meer gedetailleerd bezig te zijn. En dat is handig bij bijvoorbeeld het spelen van een muziekinstrument, of als er iets geklust moet worden.
Schrijven vermindert dyslexie.Aangetoond is dat mensen met dyslexie minder vaak letters omdraaien als ze dingen met de hand schrijven. Ook blijken mensen met dergelijke taalproblemen makkelijker te kunnen lezen als ze regelmatig handmatig schrijven.
Schrijven creërt een actief brein.Amerikaanse onderzoekers toonden aan dat de hersenen van kinderen die veel schrijven meer neurologische activiteit laten dan die van kinderen die voornamelijk achter een toetsenbord zitten. Ook blijken mensen met een duidelijk en net handschrift (wat vaak een gevolg is van veel schrijven) een brein te hebben waarin meer gaande is dan bij mensen die rommelig en slecht leesbare letters produceren.

(Vrij naar deze bron: https://www.mynd.nu/haal-die-ganzenveer-uit-het-vet-want-echt-schrijven-is-goed-voor-je-brein/)

Aanbevolen literatuur